O firmie Oferta Aktualności Cennik Kontakt

Nowe stawki VAT 2020

dodano: 2019-09-24
-
1 kwietnia 2020 r. wejdzie w życie nowa matryca stawek VAT. 

Nowa matryca stawek VAT oparta będzie na tzw. nomenklaturze scalonej (CN). Jej celem będzie przez wszystkim wyeliminowanie sytuacji, w której bardzo podobne do siebie towary są inaczej opodatkowane. Co więcej, pojawić ma się też zupełnie nowy instrument – Wiążąca Informacja Stawkowa. Dzięki niemu przedsiębiorcy zyskają większą pewność, co do stosowania konkretnych stawek VAT.

Choć niektóre rozwiązania wynikające z nowelizacji ustawy o podatku od towarów i usług oraz niektórych innych ustaw zaczną obowiązywać już 1 listopada 2019 r., większość nowych stawek będzie stosowana dopiero od 1 kwietnia 2020 r.

Oto niektóre przykłady, których stawka VAT ulegnie zmianie. 

Obniżeniu ulegną stawki VAT na:
  • zupy, buliony, żywność homogenizowana i dietetyczna. W skład tych pozycji wchodzą również dietetyczne środki spożywcze specjalnego przeznaczenia medycznego – z 8 proc. na 5 proc.
  • owoce tropikalne i cytrusowe, niektóre orzechy: pistacjowe, migdały, kokosowe – z 8 proc. na 5 proc.
  • książki – niezależnie od nośnika (e-booki i wydania papierowe) – 5 proc.
  • artykuły higieniczne takie jak pod podpaski czy tampony higieniczne – z 8 proc. na 5 proc.
  • musztarda, przyprawa słodka papryka, niektóre przyprawy przetworzone (np. pieprz, gałka muszkatołowa, tymianek – z 23 proc. na 8 proc.
  • gazety, dzienniki i czasopisma drukowane oraz te w formie elektronicznej – 8 proc. VAT. Wyjątek stanowić mają czasopisma regionalne i lokalne, które wydawane są w innych formach niż elektroniczna. W tych przypadkach utrzymana zostanie stawka VAT w wysokości 5 proc.
  • pieczywo oraz ciastka niezależnie od ich rodzaju – 5 proc. Obecnie w tej kategorii obowiązują trzy stawki VAT – 5 proc. 8 proc. i 23 proc.

Podwyższone zaś zostaną stawki VAT m.in. na:
  • niektóre przyprawy nieprzetworzone (np. gałka muszkatołowa, kwiat muszkatołowy, kmin, szafran, kurkuma) – z 5% na 8%;
  • homary i ośmiornice oraz inne skorupiaki, mięczaki i bezkręgowce wodne (m.in. kraby, langusty, krewetki, ostrygi, małże, ślimaki) oraz przetwory z nich, kawior oraz namiastki kawioru, jak również sprzedawane w różnego rodzaju placówkach gastronomicznych posiłki, których składnikiem są ww. produkty – z 5% na 23%;
  • lód – używany do celów spożywczych i innych celów chłodniczych – z 8% na 23%;
  • czasopisma specjalistyczne – z 5% na 8%. Podwyżka nie dotyczy czasopism regionalnych i lokalnych drukowanych, na dyskach, płytach itp., dla których utrzymuje się stawkę 5%.

Źródło: podatki.gazetaprawna.pl



Kontakt

Kancelaria Podatkowa mgr Iwona Ewerman Doradca Podatkowy (wpis 06173 )

ul. W. Pola 41/2
53-234 Wrocław
Email:
biuro@ewerman.pl
Telefon:
501 007 591
Projekt i wykonanie BerMar multimedia